ONZ netwerk is op 30 maart 2023 bestuurlijk opgericht door de vier ziekenhuizen MST, Saxenburgh, SKB en ZGT. Het netwerk is opgericht omdat het aantal patiënten met kanker toeneemt en de diagnostiek, behandeling en nazorg voor deze patiënten ingewikkelder wordt. Daarnaast worden er landelijk steeds hogere kwaliteitseisen en volumenormen gesteld. De ziekenhuizen binnen ONZ netwerk stemmen behandeltrajecten nog intensiever af om specialistische ziekenhuiszorg in onze regio te verbeteren en toegankelijk te houden. Ook werken de ziekenhuizen samen op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie.
Over de naam
ONZ staat niet alleen voor Oncologische Zorg, maar ook voor ‘dichtbij’ en ‘onze samenwerking’. De ambitie van het netwerk is om door samenwerking de beste oncologische zorg te bieden. Dichtbij wanneer het kan, verder weg als het echt moet.
ONZ netwerk werkt met een Dagelijks Bestuur en heeft Leonie Mekenkamp als formele voorzitter benoemd. In het Dagelijks Bestuur van ONZ netwerk zitten:
In de ziekenhuizen van ONZ netwerk zijn tumorwerkgroepen actief. Een aantal zijn lokaal georganiseerd (dus binnen 1 ziekenhuis) en een aantal tumor werkgroepen werken regionaal samen binnen ONZ netwerk.
De groene iconen aan de linkerkant zijn de regionale tumorwerkgroepen | de blauwe iconen zijn binnen 1 ziekenhuis actief.
De Patiëntenadviesraad (PAR) behartigt de belangen van oncologische patiënten binnen ONZ netwerk. Met adviezen over beleid, kwaliteit van zorg en patiëntparticipatie draagt zij bij aan betere zorg en ondersteuning voor huidige en toekomstige patiënten.
De PAR bestaat uit leden die ervaringsdeskundig zijn op het gebied van oncologische zorg en leden die afkomstig zijn uit de patiëntraden van de deelnemende ziekenhuizen.